פילוט בשוהם – סגירת הכניסות ליישוב בלילות

המועצה תשקיע כ-3 מיליון שקל במערך מצלמות מתקדם


בתום דיון שהתקיים בהנהלת מועצת שוהם, החליטה ראש המועצה, דפנה רבינוביץ, לצאת לפיילוט להצבת שומרים בשערי היישוב בשעות הלילה, במטרה לצמצם את תופעת גניבות הרכב. הפיילוט יתקיים עד סוף חודש דצמבר, בכפוף לאיתור כוח אדם מתאים ומקצועי למשימה. בתום תקופת הפיילוט תיבחן יעילותו, בין היתר על פי יעד של הפחתה בשיעור של לפחות 30% בגניבות הרכב ביישוב. בהתאם לתוצאות תתקבל החלטה באשר להמשך הפעלת השמירה.

בנוסף מפרסמת המועצה בימים אלה מכרז בהיקף של 3 מיליון ₪ לשדרוג מערך המצלמות בשוהם. במקביל, ממשיכה המועצה ממשיכה לפעול לקבלת אישור לשיטור עירוני ולאגרת שמירה, אך נתקלת בחסמים מצד משרדי הממשלה.

בסוף השבוע האחרון קיבלה תחושת חוסר הביטחון של התושבים ביטוי נוסף, בעקבות ידיעה שמקורה ככל הנראה מקבוצת טלגרם, על הכרזת "פרש טורקי" באזור שוהם. הפרסום, שקיבל ביטוי גם בתקשורת, עורר בהלה בקרב תושבים, אולם בדיקה שערכה המועצה מול גורמי הביטחון העלתה כי מדובר היה בדיווח על חשש לחציית גדר ההפרדה על ידי שוהים בלתי חוקיים באזור רנתיס, ולא באירוע ביטחוני בשוהם או בקרבתה. המועצה פרסמה הודעת הבהרה לתושבים, אך האירוע המחיש את הקלות שבה מידע בלתי מאומת עלול להתפשט ברשתות החברתיות, לעורר בהלה מיותרת ולהעצים את תחושת חוסר הביטחון, גם כאשר אין לכך בסיס עובדתי. תוך כדי האירוע, תססו קבוצות הווטסאפ בשאלות מדוע לא הוקפצה כיתת כוננות, מדוע לא נסגרו שערי היישוב ועל מה מבוססת האבטחה בשוהם בימים אלה.

קב"ט המועצה, אבי חזן: "בשוהם פועלת נקודת משטרה, אולם היא מתמודדת עם מחסור משמעותי בכוח אדם, כחלק ממחסור ארצי בשוטרים. לצד המשטרה פועל מערך הפיקוח והביטחון של המועצה, שפקחיו עובדים במשמרות 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע, ומבצעים סיורים ומשימות ביטחון ואכיפה ברחבי היישוב. לאורך כל שעות היממה יש 1-2 ניידות סיור של אגף הביטחון, כאשר בשעות היום מצויים ביישוב גם המאבטחים החמושים של מוסדות החינוך.

נדבך מרכזי במערך הביטחון המקומי הוא יחידות המתנדבים המופעלות על ידי המשטרה: שלוש כיתות כוננות המיועדות למענה לאירועי פח"ע, יחידת הג'יפים ומשמר השכונה. במרבית לילות השבוע מתקיימת לפחות משמרת אחת של מתנדבי המשטרה, בשיתוף שוטרי תחנת ראש העין. בתקופות שבהן נרשמת עלייה בעבירות רכוש מתבצע גם תגבור של כוחות בילוש באזור. כלל יחידות המתנדבים הללו הן יחידות משטרתיות וההקפצה שלהן לפעילות מתבצעת על ידי המשטרה בלבד, בהתאם לצורך המבצעי".

יו"ר ועדת הביטחון ומפקד יחידת הג'יפים רונן פרידמן: "לאחרונה קיימת העלייה הארצית בגנבות רכב ופריצות לדירה,  התופעה אינה פוסחת גם על שוהם. תופעה נוספת שהתגברה לאחרונה היא נסיונות של שבח"ים מחפשי עבודה, לעקוף את המחסומים וגדר ההפרדה. מעבר הגדר גורם  להקפצת כוחות  כדי לעצור ולהחזירם בחזרה מעבר לגדר, למי שאין ברשותו רישיון עבודה או שהייה. האירועים הללו ופרסומים בערוצים שונים, כאלה שנכונים וכאלה שלא, פוגעים בתחושת הביטחון של תושבי שוהם.

על אף שלפני כשבוע נתפסה חוליית גנבי רכב שפעלה באזורינו ע"י המשטרה, אני ממליץ להגביר את נוכחות אנשי ביטחון בישוב בשעות הלילה המאוחרות והמוקדמות של הבוקר, ולבחון אפקטיביות של שמירה בשערים בשעות 24:00 ועד 06:00 על ידי לתקופת נסיון".

למרות תחושת חוסר הביטחון שעליה מדווחים חלק מהתושבים, נתוני עבירות הרכוש בשוהם נמוכים יחסית. דווקא נתונים אלה עמדו עד כה לרועץ למועצה, שבקשותיה להצטרף למערך השיטור העירוני נדחו מספר פעמים, בין היתר בשל היקף העבירות הנמוך:

בשוהם נרשמו בשנת 2026 4.6 עבירות רכוש לכל 1000 תושבים, באבן יהודה 5.9 עבירות רכוש לכל 1000 תושבים ובראש העין 6.8 עבירות לכל 1000 תושבים, בלוד 10 עבירות רכוש ובמודיעין מכבים רעות 10.5 עבירות לכל אף תושבים, בפתח תקווה 14.8 עבירות לכל אלף תשבים ובגבעת שמואל 16.1. ברמלה נרשמו השנה 18.9 עבירות רכוש לכל 1000 תושבים.

אחד הקשיים המרכזיים העומדים בפני המועצה הוא היעדר סמכות להפעיל חלק מאמצעי האבטחה המבוקשים. בקשת המועצה לאישור חוק עזר שיאפשר גביית אגרת שמירה מתושבים, לצורך מימון מאבטחים ומוקד צופה, מונחת כבר למעלה משנה במשרד הפנים. הפעלת מערך כזה כרוכה בעלות שוטפת של מיליוני שקלים בשנה, ואישור חוק העזר מחייב חתימה של שר הפנים. בהיעדר שר מכהן, טרם ניתן האישור המבוקש.

במקביל, זו השנה השנייה שבה נדחית בקשת שוהם להקמת מערך שיטור עירוני, אף שהמועצה ממשיכה לפעול מול המשרד לביטחון לאומי כדי להיכלל בתוכנית בשנת התקציב הבאה. גם בקשתה לאשר אבטחה חמושה ברחבי שוהם מטעם המועצה לא אושרה על ידי המשרד לביטחון פנים סורבה, בשל העובדה ששוהם אינה יישוב מגודר.

על רקע החסמים הללו, החליטה ראש המועצה להביא לדיון במליאת המועצה הקרובה אפשרות להסטת תקציבים לצורך מימון פיילוט שירותי אבטחה בשכר בשעות הלילה, גם ללא אישור אגרת השמירה. במסגרת הדיון ייבחנו הצבת מאבטחים בשערי היישוב ואמצעים נוספים לתגבור הביטחון.

סוגיית השמירה בשערי היישוב אינה חדשה. בחודשים שלאחר מתקפת 7 באוקטובר התגייסו מתנדבי הביטחון של שוהם למשימות שמירה בשערי היישוב מסביב לשעון. בהמשך הוחלפו המתנדבים בתושבים שגויסו בצו 8 לפיקוד העורף לצורך משימות האבטחה, עד לסיום פעילות זו בתחילת שנת 2024.

במועצה מציינים כי מערך ההתנדבות המקומי נשען על מחויבות אישית וקהילתית יוצאת דופן, שקשה לשחזר באמצעות העסקת עובדים בשכר. עם זאת, מערך המבוסס על מתנדבים אינו יכול להוות תחליף קבוע למענה ביטחוני ממוסד ומתוקצב.

עוד מדגישים במועצה כי להצבת שמירה בשערים יש בעיקר ערך הרתעתי. שוהם אינה יישוב מגודר, ובשטח קיימות גם דרכי גישה בלתי מוסדרות, כך ששמירה בשערי הכניסה הרשמיים אינה יכולה למנוע באופן מוחלט כניסה ליישוב.

במקביל, המועצה נערכת לפרסום מכרז בהיקף של כ-3 מיליון שקל להרחבה ולשדרוג של מערך מצלמות הביטחון ברחבי שוהם. המערך החדש ישלב טכנולוגיות מתקדמות, לרבות יכולות בינה מלאכותית (AI), שיסייעו בזיהוי אירועים חריגים, בשיפור תמונת המצב של כוחות הביטחון ובמתן מענה מהיר ויעיל יותר לאירועים בשטח.

ראש מועצת שוהם, דפנה רבינוביץ: "הנוכחות המשטרתית בשוהם אינה מספקת, וזו מציאות שאנחנו מתמודדים איתה כבר תקופה ארוכה. הנתונים מראים ששוהם היא יישוב עם היקף נמוך יחסית של עבירות רכוש, אבל מבחינתי גם פריצה אחת היא יותר מדי, ואני מבינה היטב את החשש של התושבים. אנחנו פועלים כבר שנתיים לקבלת אישור לשיטור עירוני ולמימון מערך אבטחה רחב יותר, אבל לא יכולים להמתין ללא הגבלת זמן להחלטות של משרדי הממשלה. לכן החלטתי להביא למועצה הצעה לבחון הסטת תקציבים לטובת שמירה בשעות הלילה, ובמקביל אנחנו מקדמים השקעה משמעותית במצלמות ובטכנולוגיות מתקדמות. חשוב לומר ביושר ששמירה בשערים אינה פתרון הרמטי ביישוב שאינו מגודר, וגם מצלמות אינן תחליף לשוטרים בשטח. הביטחון שלנו נשען על שילוב של כוחות המשטרה, פקחי המועצה, מתנדבי הביטחון ואמצעים טכנולוגיים. נמשיך לדרוש מהמדינה את המשאבים והסמכויות הנדרשים, ובמקביל נעשה כל שביכולתנו, במסגרת המשאבים העומדים לרשותנו, כדי לחזק את הביטחון ואת תחושת הביטחון של תושבי שוהם."

"לצד האחריות שלנו ושל גורמי הביטחון", מוסיפה רבינוביץ, "גם לתושבים יש תפקיד חשוב בשמירה על תחושת הביטחון ביישוב. אני מבקשת מכולם לנעול דלתות ולהפעיל אזעקה אם יש, לפנות למוקד 100 של המשטרה וגם לגלות אחריות בהפצת מידע, במיוחד כשמדובר בדיווחים על אירועים ביטחוניים. מידע בלתי מאומת שמופץ בקבוצות וברשתות החברתיות עלול לעורר בהלה מיותרת ולפגוע בתחושת הביטחון של כולנו. לפני שמעבירים הודעה הלאה, חשוב לבדוק את אמינותה ולהסתמך על עדכוני המועצה וגורמי הביטחון הרשמיים. ערנות ומעורבות של התושבים הן חשובות, אבל לא פחות מכך חשובה האחריות למידע שאנחנו משתפים".