עמודמדע
עמודמדע
שלום לכולם,
ברוכים הבאים ל"עמודמדע" של אגף חינוך וקהילה.
העמוד נוצר במטרה לשמור על קשר אתכם, הילדים וההורים שאוהבים מדע.
מעת לעת נגיש וננגיש לכם נושאים שונים הקשורים למדע וטכנולוגיה.
נעדכן לגבי פעילויות בתחומי המדעים והטכנולוגיה, תכנים מדעיים אקטואליים ורלוונטיים
וגם... חידות, שעשועים מדעיים והפעלות לזמן איכות משפחתי.
הנכם מוזמנים לשלוח אלינו כתבות קצרות, המלצות, שאלות וכל דבר מדעי שמעניין אתכם...
כתבו לעמית: [email protected]
תהנו!
עמית רוזן - רכז מדעים יישובי אופירה ביטון - מנהלת אגף חינוך וקהילה ומנהלת תאגיד החינוך שוהם בע"מ
חדשות מדע:
קורס מדע פעיל לעולים לכיתות ה'-ו' בשנת תשפ"ד
המבדק יתקיים בתאריך: 21/6/23, יום ד', בשעה: 16:00 (התאספות מ 15:45) בבית הספר קשת, התפן 7 שוהם.
הורי התלמידים מתבקשים למלא את טופס ההסכמה להשתתפות במבחן בלינק הבא:
https://forms.gle/j2d3g3PoxcZ4R1BZ7
הצעות לתלמידות/ים לפעילויות מדעיות מעשירות במהלך חופשת הקיץ:
אוניברסיטת תל אביב
בר אילן
האוניברסיטה העברית
מכון דוידסון
יוני 2023
מי המדען/נית?
פרס לשני הפותרים הראשונים בכל חודש. לצערנו לא נוכל להעניק יותר משני פרסים לפותרים מספר חידות בשנה.
פתרון החידה הקודמת: אלן טיורינג. תוכלו לקרוא עליו עוד כאן
מדע "מקומי"
רחוב חיטה
החיטה היא סוג של דגן, מיני חיטה רבים מהווים מזון עיקרי בתרבויות רבות. זהו אחד משבעת המינים. צורת החיטה המוכרת לנו: קנה שממנו יוצאת תפרחת- שיבולת שמורכבת משני טורים של שיבוליות. הפרי – "גרגר החיטה" מכיל את הזרע. מהגרעין ניתן להפיק את הקמח והסולת. החיטה המוכרת לנו היא חיטה שתורבתה, כלומר עברה שינויים גנטיים רבים לתועלת האדם. האגרונום אהרן אהרנסון (אחיה של שרה אהרונסון, גיבורת ניל"י) חקר את מוצא החיטה בראשית המאה העשרים וגילה ליד ראש פינה את המין המקורי שממנו בויתה החיטה- המין זה מכונה "אם החיטה". גילוי זה מאפשר, עד ימינו, לחקור את הגנטיקה של החיטה ולשפר את החיטה המודרנית על מנת לספק מזון במהירות לאוכלוסייה הגדלה ולשפר את החיטה גם מבחינת הרכבה התזונתי.
הממציא/ה הצעיר/ה:
כיתבו לנו - מה היית רוצה להמציא?
הקש כאן - למשלוח תשובות
מפגש עם וטרינרית בנושא "שפת החיות"
מעניין:
יותר ממחצית מהאגמים הגדולים בעולם מתייבשים
תקציר מאמר מאת: Nikk Ogasa
חוקרים באוניברסיטת קולורדו בחנו כ 2000 מאגרי מים בתצפיות לווינים בין השנים 1992-2020. נמצא שיותר ממחצית מהאגמים הגדולים בעולם התכווצו במהלך שלושת העשורים האחרונים. לממצא זה משמעות גדולה לבני האדם שחיים בסמוך למאגרים אלו, מי השתייה וההשקיה. ייבוש האגמים מערער גם את המערכות האקולוגיות ומשפיע על נדידת הציפורים. ייבוש מאגרים עלול ליצור גם סופות אבק. הגורמים לייבוש האגמים הטבעיים הם שינויי אקלים והצריכה האנושית
לכתבה: https://www.sciencenews.org/article/largest-lakes-drying-shrinking-
climate
מקור: F. Yao et al. Satellites reveal widespread decline in global lake water storage. Science. Vol. 380, May 19, 2023, p. 745. doi: 10.1126/science.abo2812.
האם אינטיליגנציה מלאכותית- AI יכולה לחזות איך נצביע בבחירות הבאות?
תקציר מאמר: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230330102400.htm /
נכתב במקור על ידי: Tyler Stahle.
בחודשים האחרונים אנו נחשפים יותר ויותר לטכנולוגיות בינה מלאכותית AI כמו ChatGPT3 וליכולות שלהן. טכנולוגיות אלו מסוגלות לכתוב קוד, להלחין מוסיקה, ליצור תמונות ועוד... ומי יודע מה עוד...
מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת בריגהאם יאנג BYD, הראה שבינה מלאכותית יכולה להגיב לשאלות סקר מורכבות בדיוק כמו אדם אמיתי.
במסגרת המחקר יצר המחשב מספר דמויות מלאכותיות כשלכל דמות מאפיינים כמו מין, גיל, אידיאולוגיה ומידת דתיות. לדמויות הציגו אפשרויות להצביע למועמדים לנשיאות ארצות הברית לפי האפשרויות שהיו בבחירות האמיתיות בשנים 2012, 2016 ו- 2020. בדקו האם הדמויות המלאכותיות מצביעות בבחירות כמו בני אדם אמיתיים בעלי מאפיינים דומים. התוצאה: נמצאה התאמה מאוד גבוהה בתוצאות. במילים אחרות, הדמויות המלאכותיות הצביעו בהתאם למאפיינים שלהם באופן דומה לזה שהצביעו בני אדם אמיתיים בעלי מאפיינים דומים. לדברי החוקרים, המחקר עשוי לעזור בלימודי החברה. בנוסף, דמויות מלאכותיות לא אמורות להחליף את הצורך לסקור אנשים אמיתיים.
החוקרים מדגישים את הצורך במניעת שימוש לרעה בטכנולוגיות AI וכי יש צורך שאנשי אקדמיה ומומחים, יתכנסו כדי להגדיר את הגבולות האתיים של סקרי בינה מלאכותית..
למאמר:Lisa P. Argyle, Ethan C. Busby, Nancy Fulda, Joshua R. Gubler, Christopher Rytting, David Wingate. Out of One, Many: Using Language Models to Simulate Human Samples. Political Analysis, 2023; 1 DOI: 10.1017/pan.2023.2
ציטוט:Brigham Young University. (2023, March 30). Can AI predict how you'll vote in the next election? Study proves artificial intelligence can respond to complex survey questions like a real human. ScienceDaily. Retrieved April 3, 2023 from www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230330102400.htm
זוהו גנים האחראים למחלת עורקים כליליים -גורם המוות מספר 1 בעולם
מחלת לב כלילית היא מחלת הפוגעת במיליוני אנשים ברחבי העולם. על פי ההערכות, המחלה אחראית ל-1 מכל 4 מקרי מוות בארצות הברית מדי שנה. הפגיעה בלב נוצרת עקב הצטברות של שומנים וחומרים נוספים בדפנות העורקים המספקים דם ללב, העורקים הכליליים, ויוצרים חסימות, "פלאק", שעלולות לגרום להתקפי לב.
חוקרים באוניברסיטת וירג'יניה זיהו מספר גנים (קטעי דנ"א- הגורם התורשתי לתכונות הגוף השונות) שאחראים לרמת סיכון מוגברת למחלות עורקים כליליים. גנים אלו אחראיים על המנגנונים שלבסוף יוצרים את הסתימות המסוכנות.
המחקר מספק תובנות חשובות רבות לגבי מחלת עורקים כליליים. לדוגמא: החוקרים מצאו הבדלים בולטים בפעילות הגנים בין זכרים ונקבות בתאי שריר חלק (בדופן כלי הדם). הגילוי עשוי לאפשר בעתיד פיתוח תרופות המכוונות לטיפול במחלה.
לכתבה:
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230202112709.htm
מקור:
Materials provided by University of Virginia Health System. Note: Content may be edited for style and length.
למאמר:
- Rédouane Aherrahrou, Dillon Lue, R. Noah Perry, Yonathan Tamrat Aberra, Mohammad Daud Khan, Joon Yuhl Soh, Tiit Örd, Prosanta Singha, Qianyi Yang, Huda Gilani, Ernest Diez Benavente, Doris Wong, Jameson Hinkle, Lijiang Ma, Gloria M. Sheynkman, Hester M. den Ruijter, Clint L. Miller, Johan L.M. Björkegren, Minna U. Kaikkonen, Mete Civelek. Genetic Regulation of SMC Gene Expression and Splicing Predict Causal
- CAD Genes. Circulation Research, 2023; 132 (3): 323 DOI: 10.1161/CIRCRESAHA.122.321586
סריקות מוח מצביעות על תהליכי התבגרות מואצים במוחם של בני נוער בעקבות מגיפת הקורונה (COVID-19) תקציר מאמר מאת: Freda Kreier
במחקר, שהחל במטרה אחרת, ערכו סריקות MRI של צעירים לפני שנת 2020 ובעקבות המגפה ערכו סריקות שנה לאחר מכן. המחקר הראה שהמוח של בני הנוער שעברו את מגיפת הקורונה נראה מבוגר בכשלוש שנים מהצפוי.
תהליך התבגרות רגיל אצל מתבגרים מתבטא בעיבוי של האזור במוח המעורב בזיכרון ובריכוז- ההיפוקמפוס, ובעיבוי האזור האחראי על עיבוד רגשי (כדוגמת פחד וחרדה) - האמיגדלה. וכן בהידלדלות האזור המווסת את התפקוד הרגשי- הקורטקס.
מוחם של משתתפי המחקר הראה תהליך התבגרות מואץ, ככל הנראה בשל המגיפה. הממצאים תאמו את דיווחי המשתתפים על חרדה ודיכאון גבוהים יותר מאשר התקופה שלפני הקורונה.
לקריאה נוספת-לינק למקור:
https://www.sciencenews.org/article/covid-pandemic-prematurely-aged-teens-brains
לינק למאמר:
I. Gotlib et al. Effects of the COVID-19 pandemic on mental health and brain maturation in adolescents: implications for analyzing longitudinal data. Biological Psychiatry: Global Open Science. Published online December 1, 2022. doi: 10.1016/j.bpsgos.2022.11.002.
"שחקנים טוטאליים"
מחקר הראה ששחקנים מדכאים את "האני" שלהם כאשר הם משחקים בתפקיד.
במסגרת המחקר קראו בשמם הפרטי של שחקנים בזמן שהם משחקים בחזרות להצגה ( "חלום ליל קיץ" של שייקספיר") . נמצא שהתגובה של השחקנים בקליפת המוח הקדמית השמאלית, אזור שידוע כפעיל בתחושת המודעות העצמית והאישיות, היתה נמוכה מאשר התגובה הנצפית באנשים שקוראים להם שלא בזמן משחק בהצגה. במחקר השתמשו בטכנולוגיות הדמיית מוח.
התוצאה מראה שיתכנו שינויים שניתן למדוד במודעות העצמית. כמו כן, שהשינוי מתאפשר באמצעות משחק תיאטרון. למחקר זה עשויות להיות השלכות על חקר המוח בקרב אנשים עם מוגבלויות והוא עשוי לסייע בפיתוח שיטות טיפול באמצעות משחק.
למקור הכתבה:
https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221027132714.htm
תקציר מאמר
By Allison Gasparini
השבוע, ב-15 בנובמבר 22 הגיעה אוכלוסיית העולם ל-8 מיליארד.
(על פי תחזית האו"ם).
האוכלוסייה העולמית ממשיכה לגדול אך קצב הגידול איטי יותר. תחזיות צופות שבסביבות שנות ה-2080 אוכלוסיית העולם תגיע ללמעלה מ -10 מיליארד ולאחר מכן תתייצב. גידול האוכלוסין והצריכה הגוברת של משאבי כדור הארץ מציבים
עדכונים מועידת האקלים ניתן לקרוא כאן
נגיף הקורונה (COVID-19) האיץ את מדע שחזור הריח
לאחר שנדבקו בנגיף הקורונה, מיליוני אנשים בכל העולם איבדו את חוש הריח (אנוסמיה). פגיעת הוירוס יצרה דלקת בתאי עצב הקולטים ישירות את מולקולות החומרים ובתאים התומכים בהם. ברוב המקרים לאחר פרק זמן מסוים, הדלקת פוחתת והתאים יכולים לחזור לתפקוד רגיל , זאת מכיוון שתאים שחשים ריח יכולים לחדש את עצמם- בניגוד לתאים/חישנים שמזהים צבע או צליל. אך היו מקרים (כ-5.6 אחוז) שלא היו מסוגלים להריח או לטעום כרגיל גם שישה חודשים (!) לאחר שנדבקו. זה המקום שבו אימון ריח נכנס לתמונה. במסגרת האימון נדרשים המטופלים להרחה עמוקה של ארבעה ריחות (בדרך כלל ורד, אקליפטוס, לימון וציפורן) למשך 30 שניות כל אחד, פעמיים ביום במשך חודשים. בחלק מהמקרים אף הוסיפו ריחות נוספים.
התוצאות הראו שבממוצע יכולות הריח לאחר האימון השתפרו. כך, מגיפת הקורונה עשויה להאיץ את תחום שיקום הריח בכלל.
תקציר הכתבה מאת AUGUST 29, 2022 AT 7:00 AM Laura Sanders
מקור: https://www.sciencenews.org/article/covid-smell-sense-loss-olfactory-training-treatment
נאס"א פרסמה את תמונות ראשונות של היקום הנסתר מהעין שצילם טלסקופ החלל ווב
תקציר המאמר:
https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220712114835.htm
טלסקופ החלל ג'יימס ווב של נאס"א שלח תמונות ראשונות. ווב סיפק תמונות שצולמו בקרינת אינפרא אדום באופן החד ביותר והרחוק ביותר שצולמו עד היום . הטלסקופ מאפשר לצפות בגלקסיות הרחוקות ביותר שזוהו אי פעם. ולעקוב אחר גלקסיות לתחילת הזמן הקוסמי. בתמונות ניתן למצוא עדויות לקיום אובך, עננים ומים באטמוספירה של כוכב לכת מרוחק שעד כה לא זיהו. כמו כן, ניתן לראות "כוכבים גוססים" לצד גלקסיות המקיימות קשרים בינהן ומעוררות היווצרות כוכבים. ווב יכול לראות גם כוכבים חדשים שנוצרו ולחקור את הגז והאבק שיצרו אותם.
מתוך דבריו של מנהל נאס"א ביל נלסון: "מבט שהעולם לא ראה מעולם... תצוגת האינפרא-אדום העמוקה ביותר של היקום שלנו שאי פעם צולמה.... יעזרו להבין טוב יותר את היקום שלנו ומקומה של האנושות בתוכו."
לצפייה בתמונות:
https://www.nasa.gov/webbfirstimages
קולה של אמא תופס מקום מיוחד במוחם של הילדים. מצב זה משתנה אצל בני נוער.
תקציר מאמר שנכתב על ידי Laura Sanders
APRIL 28, 2022 AT 1:00 PM
HTTPS://WWW.SCIENCENEWS.ORG/ARTICLE/MOM-VOICE-KID-BRAIN-TEEN-NEUROSCIENCE
דניאל אברמס ועמיתיו מאוניברסיטת סטנפורד סרקו את מוחותיהם של ילדים ונערים בני 7 עד 16 ובדקו את הפעילות המוחית בתגובה להשמעת הקול של אמהותיהם או להשמעת קולות של נשים לא מוכרות. החוקרים מצאו, שהחלקים במוח המעורבים בזיהוי תגמולים ותשומת לב - מגיבים חזק יותר לקול של האמא מאשר לקול של אישה זרה בגילאים הצעירים. לעומת זאת, בגיל ההתבגרות רואים בדיוק את ההיפך כאשר באותם אזורי מוח, קול לא מוכר עורר תגובה חזקה יותר מהקול של האם. ככל הנראה השינוי מתרחש בין הגילאים 13 ל-14. אברמס אומר שאזורי זיהוי התגמולים ותשומת הלב במוח של מתבגרים לא מפסיקים להגיב לאמא, אלא שהקולות הלא מוכרים הופכים מתגמלים יותר וראויים לתשומת לב וככה זה צריך להיות. חקר אנשים ומצבים חדשים הוא סימן היכר של גיל ההתבגרות ומה שאנחנו רואים כאן הוא רק שיקוף של התופעה הזו. עוד הוא אומר: "יש לי בעצמי שני נערים מתבגרים, וזו סוג של תוצאה מצחיקה".
לקריאה נוספת:
https://www.sciencenews.org/article/mom-voice-kid-brain-teen-neuroscience
'משחקי רפאים' (לא קהל) מדגישים את ההשפעה הפסיכולוגית שיש לאוהדים על השופטים
תקציר כתבה מאת:
Nikk Ogasa אוגוסט 21
מחקר מגלה שכאשר האוהדים לא נמצאים, הקבוצה הביתית מאבדת את היתרון שלה
במהלך עונת 2019–2020, קבוצות כדורגל אירופיות שיחקו מול מושבים ריקים בשל מגיפת הקורונה. הממצאים הראו שקבוצות הבית ניצחו פחות והפסידו יותר בהשוואה לעונה שלפני המגיפה. יתרה מכך, התגלה שהשופטים שרקו ליותר עבירות (ב 26%) לקבוצות הביתיות במהלך "משחקי הרפאים" חסרי הקהל מאשר בעבר. ממצאי המחקר מראים שאוהדים משפיעים על יתרון הקבוצה הביתית.
מתוך האתר:
https://www.sciencenews.org/article/sports-soccer-ghost-games-psychology-fans-referee-pandemic
אנשים מוסיפים כברירת מחדל גם כאשר חיסור הגיוני יותר - תקציר ותרגום מאמר מאת Sujata Gupta מתוך אתר: https://www.sciencenews.org
דמיינו גשר עשוי מלגו. בצידו האחד יש שלושה חלקי תמיכה, בצידו השני – רק שניים. כיצד הייתם מייצבים את הגשר?
מחקר חדש מעלה שרוב האנשים נוטים להוסיף קוביית לגו כך שיהיו שלוש תמיכות בכל צד במקום להסיר חלק כך שלכל צד יהיו שני תומכים.
מתברר שעל מנת לגרום לאנשים להחסיר - בין אם גוש לגו, מרכיבים במתכון או מילים במאמר - דורש תזכורות ותגמולים.
חוקר ההתנהגות בנג'מין קונברס מאוניברסיטת וירג'יניה בשרלוטסוויל ועמיתיו ביקשו מ-1,585 משתתפי המחקר להתמודד עם שמונה חידות ובעיות שניתן לפתור על ידי הוספה או הסרה של כמה דברים. לדוגמא, פאזל בו נדרשה השחרה או מחיקה של ריבועים ברשת כדי להפוך את התבנית לסימטרית. דוגמא נוספת: אנשים יכלו להוסיף או לגרוע פריטים במסלול טיול כדי ליצור את המסלול האופטימלי. רובם העדיפו להוסיף. גם כאשר נאמר לממשתתפים שהוספת חלק כרוכה בעלויות- עדיין רוב המשתתפים העדיפו להוסיף על פני החסרה.
"כשאנשים מנסים לעשות משהו טוב יותר... הם לא חושבים שהם יכולים להסיר או לגרוע אלא אם כן הם יתבקשו לעשות זאת איכשהו", אומרת מדענית ההתנהגות גבריאל אדמס, גם היא מאוניברסיטת וירג'יניה. ברמה האינטואיטיבית, אנשים מזהים שחיסור הוא פחות טבעי מאשר חיבור, אומרים המחברים. הצורך לעודד החסרה של דברים יצר פתגמים כמו "פחות זה יותר" וכד'.
למאמר
לשחק במשחקי אימוני מוח באופן קבוע לא מגביר את יכולות המוח - תקציר ותרגום מאמר מאת Jackie Rocheleau
https://www.sciencenews.org/article/brain-training-games-brainpower-cognition
במבחן השוואתי גדול ערכו סדרת מבחנים בהם בדקו יכולות חשיבה של למעלה מ-1,000 אנשים המשתמשים בקביעות באימוני מוח לעומת כ-7,500 אנשים שלא מבצעים אימונים כאלו. נמצא הבדל קטן בין שתי הקבוצות, כך דיווחו החוקרים סטוג'אנוסקי ועמיתיו.
המחקר מראה שאין קשר "בין כמות הזמן המושקעת בתוכניות אימון המוח לבין קוגניציה", אומרת החוקרת סטין-מורו. "בין המבחנים שביצעו המתנדבים היו מבחנים להערכת זיכרון, עיבוד צורה מרחבית על ידי הדמיית סיבוב הצורה, מיומנויות מילוליות. חידות שונות ואתגרי אסטרטגיה.
"לא משנה איך חתכנו את הנתונים, לא הצלחנו למצוא שום הוכחה לכך שאימון מוחי היה קשור ליכולות קוגניטיביות", אומר סטוג'אנוסקי....אימון מוח עשוי להיות מועיל בתרחישים ספציפיים, אומר סטוג'אנוסקי.
העולם האמיתי הזה עשוי להיות מאמן המוח הטוב ביותר, אומרת סטין-מורו. תרגול מיומנויות אלו במצבים שונים בחיים האמיתיים. "זה ניצול הרבה יותר טוב של הזמן מאשר לשבת ליד המחשב ולבצע משימות קטנות."
B. Stojanoski et al. Brain training habits are not associated with generalized benefits to cognition: An online study of over 1000 “brain trainers." Journal of Experimental Psychology: General. Vol. 150, April 2021, p. 729. doi: 10.1037/xge0000773.
- מחקרים מראים שהבנה ולמידה קשורים לפעילות חשמלית דומה (גלי מוח מסונכרנים)של הלומדים והמלמדים... אולי זה מסביר חלק מהבעייתיות בלמידה מרחוק... על זאת ועוד ב- כתבה המעניינת שלפניכם
- חיסוני הקורונה
- ולמי שהחליט לגדל כלב...
- "מטר הפרסאידים" - תוכלו לקרוא על כך כאן
- מפת "זיהום אור" - באמצעותה תוכלו לאתר מקומות חשוכים לצפייה מיטבית במטר המטאורים
מדע "מקומי" - ארכיון
כיכר דוכיפת
דּוּכִיפַת היא ציפור המזוהה בשל "כתר" (ציצית) הנוצות שלראשה. היא נבחרה כציפור הלאומית של ישראל. שמה בערבית הוא "הוּדהוּד" ככל הנראה בשל קולות הקריאה שלה הנשמעים כ "הוּדהוּד" ובלטינית, "הוּפּוּפּה" (upupa). הקולות של הדוכיפת מושמעים לצרכי חיזור ולתקשורת. כאשר קיים איום על הקן הדוכיפת מבליטה את הציצית שלראשה ויושמעו קולות המתריעים על הסכנה. בנוסף לדוכיפת יכולת להפריש נוזל מצחין. המקור של הדוכיפת משמש לחפירה באדמה לשם מציאת מזון.
רחוב ערבה
ערבה מחודדת היא סוג של עץ נשיר הגדל בר בארץ בגדות-נחלים ובמקומות לחים.
ערבה מחודדת נפוצה בכל חלקי הארץ פרט לנגב. שרידים בני אלפי שנים של עץ הערבה התגלו במערת הנחל בכרמל וביריחו. הערבה משמשת מזה אלפי שנים ברפואה העממית לשיכוך כאבים ונגד דלקת. מקליפת עץ הערבה הפיקו את החומר סליציל (על שם עץ הערבה Salix בלטינית). בתרופת האספירין, התרופה הראשונה שיוצרה במעבדה, קיים חומר פעיל המבוסס על עיבוד כימי של החומצה הסליצילית.
רחוב נורית
נוּרִית אַסְיָה היא אחת מכ 600 מינים שונים של פרח הנורית, שפורחת בצבעי אדום ברחבי ארצנו בחודשים מרץ ואפריל. במשפחת הנוריתיים קיימים מעל 600 מינים והוא נפוץ בכל העולם. לנורית גם פרחים בצהוב או לבן. מקור השם הוא מערבית: "נוּר" פירושו אש.
ריסוק חלקי הצמח ומיצויים בחליטה שימשו ברפואה העממית ובתרבויות שונות וישנן עדויות ממחקרים על סגולותיו נגד דלקות, כאנטי סרטני וכחומר הרגעה.
רחבת נגה
כוכב הלכת נגה, שנקרא גם ונוס (על שם אלת היופי במיתולוגיה הרומית), הוא אחד משמונה כוכבי הלכת במערכת השמש, הוא כוכב לכת סלעי ואין לו ירחים. נגה הוא השני במרחקו מהשמש (הראשון הוא כוכב הלכת חמה). ובשל קרבתו הוא עולה בסמיכות לזריחת השמש או מעט לאחר שקיעתה. בנקודות זמן אלו, נגה הוא הזוהר ביותר בשמיים (אחרי השמש והירח).
אבל...כאשר מתקרבים.... לנוגה אטמוספרה סמיכה שיוצרת לחץ גבוה מאוד על כל מה שנמצא מתחתיה. האטמוספירה מכילה בעיקר פחמן דו חמצני שיוצר אפקט חממה שמעלה את הטמפרטורה על פניו לסביבות 450 מעלות צלזיוס! לזה אפשר להוסיף התפרצויות געשיות, ענני גופרית, וגשם של חומצה גופרתית. נמשיך בינתיים לצפות עליו מרחוק ולהנות מיופיו...
רחבת נטיף
לאט... לאט.... טיפה אחר טיפה
נטִיף (סְטָלַקְטִיט) הוא עמוד היורד מתקרה של מערה כלפי מטה. העמוד נוצר כאשר מי גשמים קולטים פחמן דו-חמצני מהאוויר ומחלחלים דרך סלעי גיר. סלעי הגיר משחררים סידן למים. כאשר המים מגיעים לתקרת חלל/מערה בסלע, הפחמן הדו-חמצני משתחרר לאוויר והסידן יוצר משקע של גיר שמצטבר על תקרת המערה. משקעי הגיר מצטברים במשך עשרות ומאות אלפי שנים לנטיפים שמתארכים לאיטם. בארצנו קיימות מספר מערות נטיפים, המפורסמת ביותר היא מערת שֹורק.
רחוב בשמת
בשמת- צמח רב-שנתי עשבוני פורח, במשפחה יש כ 1000 מינים שונים. נפוץ בחצי הכדור הצפוני ובאיזורים טרופיים. שמם בלטינית הוא Impatiens"חסר סבלנות" ובסלנג: "אל תיגע בי" – זאת בשל קפסולות הזרעים שלהם ש'מתפוצצות' כשנוגעים בהן, ומפרות זרעים למרחק של כמה מטרים. שבטים בצפון אמריקה הפיקו מיצוי מהבשמת לטיפול בעקיצות חרקים ובמחלות עור שונות. מחקרים שונים מראים שלצמח יתרונות במניעת מחלות דלקתיות ואף בהתמודדות עם גידולים סרטניים.
רחוב חלמיש
חלמיש הוא סוג של צוֹר. סלע קשה הבנוי מסיליקה טהורה עם מעט חומרים נוספים ("יסודות קורט"). לעיתים מכיל מאובנים זעירים. חומרים אלו, בהם ברזל, יוצרים את הגוון של הסלע שנע בין לבן, אפור, חום, ואף ירוק ואדום. אבן הצור שימשה משחר ההיסטוריה (לפני כ 2.5 מיליון שנה) כחומר גלם לבניית כלי אבן. בשל תכונותיו המיוחדות: קשה מאוד ונשבר באופן היוצר קצוות חדים מאוד. כמו כן, כאשר אבן צור פוגעת במשטח שיש בו ברזל- נוצרים ניצוצות. כך שימשה האבן להצתת אש. באבן החלמיש השתמרו צורות קדומות של יצורים חיים לדוגמא: יצורים חד תאיים שהתגלו באוסטרליה שנוצרו על פי ההערכות לפני 3.4 מיליארד שנים!
גרים ברחוב תאנה?
תאנה היא עץ ממשפחת התותיים (סוג של פיקוס). תאנים גדלות באקלים חם. פרי התאנה הוא אחד משבעת המינים.
התאנה איננה בדיוק פרי... מה שאנו אוכלים הוא פרי מדומה- אלו הפרחים של התאנה סגורים בקליפה כדורית במבנה שנקרא "פגה". סוגים מסוימים של תאנים מבשילים רק הודות להאבקה על ידי צרעות מסוימות ומחקרים הראו כי קיימת התאמה בתהליך האבולוציוני בהתפתחות התאנים והצרעות.
מחקרים מראים שלאכילת תאנים יש השפעות אנטי דלקתיות והשפעה מועילה על תפקודים קוגניטיביים.
הר ראשמור
גרים ברחוב שחם?
שחם הוא שמו העברי של סלע הגרניט. שמו נגזר מהמילה היוונית 'גרנום', דגן בעברית, בשל הדמיון של הגרגירים לגרגירי דגן . שחם הוא סלע "פלוטוני", כלומר נוצר עמוק מתחת לאדמה, ככל הנראה על ידי קירור והתמצקות של מאגמה. שחם הוא אחד החומרים הקשים בעולם ואחד הסלעים העתיקים ביותר בעולם. ההערכה היא שהסלע קיים כ 300 מיליון שנה. הוא נפוץ בכל היבשות בעולם. בשל תכונותיו השחם משמש במבנים רבים. בין המפורסמים שבינהם הר ראשמור ובסיס פסל החירות בארצות הברית. שחם/גרניט נחשב שנים רבות כסלע ייחודי לכדור הארץ בלבד. כוכבי לכת סלעיים האחרים, מרקורי, נוגה ומאדים - מכוסים בזלת. בעשור האחרון התקבלו עדויות לקיום סלע השחם/גרניט גם על מאדים.
רחוב יסמין
יסמין הוא סוג של שיח ממשפחת הזיתים. פרחי היסמין מצויים לרוב באשכולות. פרח היסמין מפיץ את ניחוחו בלילה לאחר שקיעת השמש ובמיוחד כאשר הירח עולה ומתמלא לקראת אמצע החודש. מניחים כי מקורו של היסמין הוא בהרי ההימלאיה במערב סין. בסין היסמין מסמל חיבה עמוקה, אושר, אלגנטיות וטוהר והוא בשימוש בטקסים דתיים. בתאילנד, שמן היסמין נמצא בשימוש נרחב בטיפולים ארומתרפיים. מחקרים בדקו את השפעת שאיפת שמן יסמין על מערכת העצבים והשפעתו על מצב הרוח. נמצא שריח היסמין מגביר רגשות חיוביים, אקטיביות ורעננות וומנגד מפחית תחושות חוסר עירנות ונטייה לישון.
כיכר חסידה
החסידה הלבנה היא סוג של עוף גדול. החסידות מגיעות לישראל בעונות הנדידה (בדרכן מאירופה לאפריקה ובחזרה). בנדידתה החסידה נעזרת בזרמי אוויר חמים העולים מן הקרקע ונקראים "תרמיקות" - באמצעותם הן עולות עם האוויר החם עד גובה מסוים וממנו דואות בכיוון הנדידה כמעט ללא הנעת כנפיהן. הדאייה על גבי תרמיקות מאפשרת להם לעבור מרחקים עצומים תוך חיסכון עצום של אנרגיה.
החסידות הלבנה מתקשרת באמצעות קולות ותנועות. גוזלי החסידה מקישים על המקור של הוריהם כאשר הם מבקשים לאכול. כמו כן, סגירת המקור שוב ושוב בנקישות קצרות ורועשות נועדה לשם התראה.
לחסידה תנועת ראש אופיינית למעלה ולמטה, כאשר הראש נמשך לגמרי לאחור ונוגע בגוף ואחר כך יורד אל הצוואר, וכך שוב ושוב מספר פעמים. תנועה זו משמשת כמחוות ברכה בין ציפורים, אך גם משמשת כאיום לשם הגנה על הטריטוריה.
רחבת גת
גת היא משטח הנמצא במעין בור, שלרוב היה מכוסה ברצפת פסיפס. בגת היו דורכים ברגליים יחפות על הענבים שהובאו מהכרמים. כך הענבים נמעכו ומהם הופק המיץ וזאת מבלי לרסק את זרעי הענבים (שטעמם מר). ממשטח הגת יצאו צינור סגור או תעלה פתוחה שבהם היה מסנן. המסנן חסם את קליפות הענבים כך שיישארו על משטח הדריכה ורק מיץ הענבים זרם מטה אל בריכת איסוף שגם רצפתה מכוסה היתה לרוב בפסיפס, שבה המיץ הצטבר והמשיך בתהליך התסיסה. לאחר מכן נאסף המיץ לצנצנות שאוחסנו באזור קריר, מערה למשל. ממש קרוב...בפארק שוהם נמצאים שרידי גת עתיקה!
תמונת הגת בפארק שוהם (תודה למר רוני קינדרמן- רכז קהילה וקיימות במ"מ שוהם)
באוטובר 2021 נחשף ביבנה אתר ארכאולוגי מהתקופה הביזנטית ובו גת ומפעל יין שנחשב הגדול ביותר הידוע בעולם. עוד על תגלית זו תוכלו לקרוא כאן
רחוב ענבר
ענבר הוא שרף של עצים מסוימים שהתקשה והתאבן למשך תקופה ארוכה. השרף מופרש על ידי העץ כאשר הוא נפגע (חור או שריטה) כדי לאטום את האזור הפצוע. השרף שקוף ובצבע כתום-צהוב. לאחר ליטוש הוא בוהק באור בשל כך העינבר שימש ומשמש כאבן חן בתכשיטים.
צמחים ובעלי חיים שונים נלכדים בשרף הדביק. הענבר למעשה יכול לשמר בתוכו חרקים ובעלי חיים אף לתקופות של מיליוני שנים! כך הענבר מאפשר לחוקרים
(פליאונטולוגים) לזהות מינים נכחדים של בעלי חיים ולשחזר את החיים על פני כדור הארץ מראשית היווצרותם.
מכירים את הסרט הבדיוני "פארק היורה"? בסרט מדענים מצליחים ליצור דינוזאורים חיים מחומר גנטי (DNA) שמופק מדם דינוזאורים שנמצא ביתושים (שהציקו לדינוזאורים כבר לפני מאות מליוני שנים, כפי שהם מציקים לנו כיום). לצערינו, במציאות, החומר הגנטי נהרס עם הזמן (גם בתוך הענבר) ולא ניתן ליצור באמצעותו דינוזאור חי...נמשיך לראותם בסרטים...
רחוב תירוש
התירוש הוא המיץ המופק מענבים. התירוש, בשונה מיין -אינו עובר תהליך תסיסה : תהליך שבו שמרים הופכים את הסוכר שבמיץ לאתנול (כוהל או אלכוהול) ולפחמן דו-חמצני. מלבד המיץ המתוק והטעים, מחקרים גילו חומרים המצויים בזג, קליפת הענב, שתרומתם לבריאות היא רבה. בין החומרים נמצאים פוליפנולים ורסברטול שהם נוגדי חימצון התורמים למניעה של בעיות לב, דלקות ואף סרטן.
כיכר ברבור
הברבור הוא עוף מים גדול ובעל מוח גדול יחסית (ממש לא "מוח של ציפור"). מחקרים מראים שלברבורים התנהגות חברתית מורכבת והם מתקשרים עם ציפורים ועם בעלי חיים באמצעות שפה מגוונת של צלילים. בהתנהגותם המשפחתית- שני בני הזוג קשורים זה לזה לכל ימי חייהם והברבורים הצעירים נשארים עם הוריהם עד לעונת הדגירה הבאה. בטקס החיזור הברבורים מטים את ראשיהם ומתקבלת צורת ה"לב" כמו בתמונה.
גרים ברחבת פנינה?
הפנינה היא אבן החן היחידה הנוצרת באופן אורגני ביצור חי. הפנינה נוצרת כאשר חומר זר נכנס לצדפה ובתגובה קליפת הצדפה מפרישה חומר שנקרא "דר" המצפה את הגוף שנכנס. כיום מרבית הפנינות שנוצרות הן מלאכותיות ומאוד נדיר למצוא פנינה שנוצרה באופן טבעי. בשנת 2012, מצאו חוקרים צרפתים מצאו את מה שנחשב כפנינה העתיקה ביותר.
פנינים שחורות מטהיטי נחשבות יקרות מאוד, אך לא תמיד היה זה כך. עד לפני קצת למעלה מ 100 שנה אף אחד לא קנה אותן, עד שהוצגו במחיר גבוה שנקבע שרירותית, לצד אבנים יקרות בחנות בארה"ב. התוצאה היתה "חסרת היגיון כלכלי לכאורה כאשר הביקוש לפנינים שחורות זינק וכך גם המחיר והפנינים השחורות הן דוגמא לאופן קבלת ההחלטות הכלכליות הלא רציונאלי של האדם (הדוגמא מתוך הספר של פרופ' דן אריאלי "לא רציונאלי ולא במקרה").
גרים ברחוב בזלת?
בזלת היא סוג של סלע נפוץ בגוון שחור בעיקר. הוא נוצר ידי הרי געש בעיקר כאשר הלבה הנוזלית מתפרצת מהר הגעש, זורמת על פני הקרקע, מתקררת והופכת מוצקה. אפשר למצוא בזלת גם על כוכבי לכת כמו המאדים וונוס ואפילו על אסטרואידים.
בשל חוזקה, משמשת הבזלת כבר מימי קדם בבנייה, לסלילת כבישים ומדרכות. בשנת 2003, התגלה ברמת הגולן מבנה ארכיטקטוני יוצא דופן בצורת מעגלים ענקיים עשויים סלעי בזלת שמעריכים שנבנה לפני כ 5000 שנה (!) ולא ברור מה מטרתו...
גרים ברחוב נרקיס?
הנרקיס הוא פרח מוגן בארצנו. הוא בעל מראה עדין ויפה ובעל ריח נעים וחזק. אבל...אל תטעו בו...
המיץ המופק מפרח הנרקיס מכיל גבישים חדים המונעים מבעלי חיים מלאכול את הפרח. מגע עם נוזל זה עלול ליצור גירוי בעור. כמו כן, פקעות הנרקיס הן רעילות לבעלי חיים וכאשר שותלים נרקיסים בגינה יש לשים לב שחיות המחמד לא חופרות ומנסות להגיע לפקעות.
למרות רעילות הפקעות, מפיקים מהן כיום תרופה המשמשת לטיפול בתסמיני אבדן הזיכרון של מחלת האלצהיימר.
גרים ברחוב הקשת? הביטו לשמיים:
הקשת בענן היא תופעת טבע אופטית. הקשת נוצרת כתוצאה משבירה של קרני אור בטיפות מים (מגשם או מהמזרקה בכיכר למשל). האור הבהיר (אור לבן) שאנו רואים המגיע מהשמש מורכב למעשה מכמה קרני אור בצבעים שונים ש"התערבבו". המים מאטים את מהירות מעבר האור בטיפה כך וכל צבע משנה את כיוונו ו"נפרד" מהצבעים האחרים.
ברשתית העין קיימים איברי חישה המבחינים באור הנראה בצבעים אדום, ירוק וכחול ששילובם ביחד יוצר את כל הגוונים והצבעים שאנו מסוגלים לקלוט.
הקשת הנוצרת מהשמש נראית תמיד בכיוון הנגדי לשמש, חפשו את הקשת כשהשמש בגבכם (מערב בבוקר, מזרח בשעות הערב או צפון בצהריים).
שימו לב שהצבע האדום נמצא בצידה החיצוני של הקשת, ואחריו באים הצבעים כתום, צהוב, ירוק, כחול, אינדיגו, ואז הצבע הסגול שנמצא בצידה הפנימי. לעיתים ניתן לראות גם את השבירה השנייה של האור - אז נראה שתי קשתות הפוכות בסדר הצבעים.
צורת הקשת היא הצורה שאנו רואים- חצי מעגל, הקשת ממשיכה אל מעבר לאופק ופני השטח חוסמים בפנינו את המשכה. אם היינו עומדים על הר גבוה ומביטים למטה- כך שהשמש מאירה מלמעלה – היינו יכולים לראות צורת עיגול שלם.
מסתובבים בכיכר שלדג....?
השלדג הוא דייג מיוחד – הראייה שלו היא בעלת רגישות גבוהה מאוד כך שכאשר הוא רואה דג ממקום מושבו על הענף, הוא מסוגל לחשב את מיקומו למרות שבירת קרני האור במים הגורמת לדג להראות במיקום אחר ממיקומו האמיתי. השלדג גם בעל ראיית צבעים יוצאת דופן שבעזרתה הוא מזהה את הדג מבין הגופים הצבעוניים הרבים הנמצאים בתנועה במי הנהר או משתקפים בהם. לפני הצלילה השלדג מניע את ראשו ומחשב את מיקום הדג במים ואז...עוצם עיניים וצולל...ומצליח ברוב המקרים לתפוס את הדג.
כמו כן, מקור השלדג מאוד יעיל מבחינה אווירודינמית ומאפשר לו לצלול לעבר הטרף במהירות גבוהה ומבלי שהמים מתיזים (!).מתכנני רכבות ה"קליע" ביפן מחקים את מקור השלדג כך שחלקן הקדמי מעוצב באופן דומה.
בפעם הבאה שתעברו בכיכר שקנאי...
השקנאי משתמש בשק שבמקורו כמעין רשת דיג, כאמצעי לתפיסת מזון ולא כמקום אחסון מזון.
השקים גמישים מאוד ויכולים להתרחב ולהתכווץ, השקנאי למעשה בולע את הדג עם ליטרים של מים, אחר כך מכווץ את השק, מסנן את המים החוצה ובולע את הדג.
בפעם הבאה שתעברו בכיכר זמיר...
ציפור הזמיר היא ה"זמרת" הטובה ביותר. הזמיר בעלת יכולת "לשיר" יותר תווים מאשר ציפורים מסוג אחר בגלל המוח המורכב שלה. מחקרים הראו שהאזורים הגבוהים במוח הזמיר נמצאו גדולים יותר ביחס לאזורים נמוכים יותר, דבר המעיד על יכולות שפה ותקשורת טובות יותר. הזמיר מסוגלת לצייץ למעלה מאלף תווים שונים! (יותר ממה שמותר בטוויטר...)
גרים ברחוב צוֹרָן?
הידעת? הצורן הוא יסוד כימי, ששמו הלועזי הוא סיליקון וסמלו הכימי Si. את החומר תוכלו למצוא בחול למשל ובגרגרי אבק והוא מאוד נפוץ בכדור הארץ. הסיליקון משמש במוצרים אלקטרוניים ובמתקנים הפועלים על אנרגיית השמש (אנרגיה סולארית).
קישורים לאתרים מומלצים לשעות הפנאי:
המחשה גרפית והסברים (באנגלית) של מושגים הקשורים במגיפת הקורונה
The Science Scoop
Hashem Al-Ghaili
BBC earth
Science insider
The royal society
Smithsonian magazine/channel
הידען
Exploratorium
פודקאסטים - להאזנה
כאן - תאגיד השידור הישראלי - "המובן מאליו"
לתגובות, הצעות, שאלות ומה שבא לכם... כתבו לעמית: [email protected]