תכניות חדשות בשוהם בשנת הלימודים תשע"ז

מגמת סייבר בתיכון שוהם; כיתת עתיד – כיתה משתנה; פריצת מרחבי הכיתה וביה"ס; רובוטיקה בגני הילדים; המשך השקעות בתקשוב ומיחשוב

אגף החינוך במועצה המקומית שוהם נערך בימים אלה לפתיחת שנת הלימודים תשע"ז בכל מוסדות החינוך ביישוב. תכנית ההערכות של האגף נדונה בישיבתה האחרונה של מליאת המועצה. השנה ייקלטו בשוהם 3 מנהלי בתי ספר חדשים: אביבית קליין שתנהל את חט"ב יהלו"ם, אורית כוכבי שתנהל את ביה"ס אבן חן, ומנהל חדש לבית הספר רבין שייבחר במכרז שיקיים משרד החינוך בתחילת אוגוסט. המנהלים החדשים ישתפו בתכנית תמיכה וליווי מקצועי של אגף החינוך במועצת שוהם, באמצעות יועץ ארגוני.

השנה לראשונה תיפתח בתיכון שוהם, מגמת סייבר, במסגרת תכנית "גבהים" של משרד החינוך, משרד הבטחון וחיל המודיעין. התכנית תתקיים כמסלול בתוך מגמת טכ"מ. במסלול החדש ישולבו תלמידים מתאימים ממגמת טכ"מ, תלמידי כיתה י', שהם מצטיינים בלימודיהם, בדגש על המקצועות הריאליים.

מועצת שוהם תוסיף השנה להשקיע בפדגוגיה החדשנית בסביבה טכנולוגית, על רצף הגילאים: בגני החובה יתקיים פיילוט של שילוב תכנית רובוטיקה, לפיתוח הסקרנות והחשיבה הלוגית. בתי הספר יעברו לעיקרון 80/20 שמשמעו ,צמצום הוראה פרונטלית והגדלת נפח ההוראה וההערכה החלופית, תוך שימוש בידע הנרכש של צוותי החינוך בסביבות עבודה מתוקשבות המאפשרות למידת חקר המבוססת על פיתוח היצירתיות. גם החצרות הלימודיות בבתי הספר וסביבות למידה חדשות במסדרונות ומבואות בתיה"ס יאפשרו לתלמידים למידה חוויתית מחוץ לכותלי הכיתה.
מזמנים אף הם , למידה  חווייתית מחוץ לכותלי הכיתה . המועצה תתחיל בהגמשת מבנה הכיתות באמצעות ריהוט ואבזור נייד, בהתאם למטרות ההוראה, במטרה ליצור "כיתה משתנה" ובתי הספר יפרצו את מרחב הכיתה וגבולות בית הספר באמצעות למידה שיתופית עם תלמידים מבתי ספר אחרים בארץ או ממדינות אחרות.

אופירה ביטון, מנהלת אגף חינוך וקהילה: "במוקד החשיבה והעשייה השנה שינוי בתפיסת ההוראה של המורה והתלמיד, ומעבר למורה מנחה ותלמיד פעיל יותר. נפעל השנה להרחבת שיתופי הפעולה והלמידה ההדדית בין מוסדות החינוך, סביב תחומי דעת, תהליכים ומודלים חדשניים".

לצד התכניות החדשות, תוסיף המועצה לקדם את מערכת החינוך המתוקשבת ותוסיף לפעול להעלאת שיעור התלמידים המסיימים תיכון עם בגרות מדעית, בדגש על הגדלת מספר הבנות הבוחרות בלימודי מדע וטכנולוגיה. גם השנה יימשכו תכניות בתחומי המדעים והטכנולוגיה, בהן הרובוטיקה, מדע בהתכתבות, שיתוף פעולה עם נס טכנולוגיות, מדע פעיל, יוניסטרים ליזמות צעירה ועוד.

בתחום הלמידה משולבת התקשוב יורחב השימוש בעגלות ניידים או במחשב אישי לתלמיד כמנוף ללמידה משמעותית, וצוותי ההוראה יוסיפו להתמקצע בפדגוגיה חדשנית. אגף החינוך ובתי הספר יובילו פעילות חקר שיתופית יישובית בנושא "שוהם – היישוב שלי" ונבחרת תלמידים מכל בית ספר תהווה מנהיגות טכנולוגית, במטרה לקדם את האוריינות הטכנולוגית בקרב חבריהם.

בתחום החינוך החברתי-ערכי תקודם בבתי הספר בשוהם תכנית בנושא 50 שנה לאיחוד ירושלים, ויורחב הדיאלוג עם ההורים בכל הקשור להסברה אודות תרבות הפנאי של בני הנוער ותכניות מניעה. יושם דגש על תרומה ומעורבות בקהילה.

בגני הילדים תתקיים השנה תכנית "שרים לירושלים" וימשיכו תכניות גוגל'ה ללמידת חקר באמצעים טכנולוגיים, ספרית פיג'מה לעידוד הקריה, זה"ב בגן ותכנית לחינוך סביבתי.

מאגף החינוך במועצת שוהם נמסר שגם השנה תימשך תכנית "רצפים", היוצרת רצף ביעדים ובמטרות אותם מקדמת הרשות ,בתכנים לימודיים ערכיים וחברתיים ונותנת מענה לצרכי התלמידים במעבר בין מסגרות החינוך השונות. וזאת בהתאם לתכניות שמגובשות בשיתוף הנהלות בתי הספר, צוותי החינוך והייעוץ. במסגרת זו יושם דגש השנה על רצפים בתכניות מוסיקה, ספורט, תקשוב, מדעים ומקצועות הליבה, לצד התחום החברתי-ערכי.

בפני מליאת המועצה הוצגו נתוני הרישום והשיבוץ לשנת הלימודים הקרובה, לפיהם מספר התלמידים הממוצע בכיתה בבתי הספר היסודיים יעמוד על 28 תלמידים, כאשר ממוצע התלמידים בכיתות א' עומד על 26. המספר הממוצע של תלמידים בגני הילדים בתשע"ו יעמוד על 29 תלמידים, כאשר ב-8  גנים בגילאי 3-4, בהם יש למעלה מ-30 תלמידים, משובצת סייעת נוספת.

בהמשך למדיניות המועצה בשנים האחרונות, גם בשנת הלימודים הבאה יפעלו מגוון מסגרות לתלמידים עם צרכים מיוחדים. ביהלו"ם תיפתח כיתה ז' לתלמידים בעלי לקויות למידה. כיתה זו מצטרפת ל-12 מסגרות חינוך מיוחד שכבר פועלות במוסדות החינוך בשוהם: 3 גני חינוך מיוחד, 4 כיתות בבתי הספר היסודיים ניצנים, רבין, אבן חן ואבני החושן, 3 כיתות בחט"ב יהלו"ם וכיתה בתיכון שוהם. בנוסף לומדים בכל מערכת החינוך היישובית תלמידים בשילוב יחידני.

ראש מועצת שוהם, גיל ליבנה: "מערכת החינוך היישובית נערכת בימים אלה בכל האמצעים העומדים לרשותה, לפתיחה מיטבית של שנת הלימודים. מטרתנו היא להעניק לתלמידי שוהם סביבת לימודים אופטימלית, במישור הפיזי ובתכנים פדגוגייים וערכיים. בהתאם למדיניות המועצה, פעלנו לשיבוץ מיטבי של תלמידים בכיתות ובגנים והשקענו רבות בתכניות תקשוב, מדעים ועוד. אני מודה לאגף החינוך ולצוותי מוסדות החינוך על העבודה המאומצת ומנצל את ההזדמנות לאחל לתלמידים שנת לימודים פוריה".

סגן ראש המועצה, מחזיק תיק החינוך, גלעד רבינוביץ': "תכניות הלימודים גם השנה מביאות לידי ביטוי את מדיניות המועצה להשקיע בתקשוב, מחשוב ומדעים ואנחנו ממשיכים להרחיב את מערך הלמידה חדשנית המתוקשבת בכל בתי הספר. נמשיך לשים את הדגש על האקלים הבית ספרי ותחושת המוגנות של התלמידים,  לצד השקעה בחינוך לערכים ותרומה לקהילה."